Onze vrije tijd besteden wij dus aan het bouwen van een eigen vliegtuig. Het vliegtuig is een Zodiac CH-601 welke wij registreren als een ultra-light. Dit houdt in dat het vliegtuig + benzine + bemanning + bagage niet meer mag wegen dan 450 kilo. 
In het vliegtuig is plaats voor twee personen die naast elkaar zitten en natuurlijk de nodige bagage. Een voorbeeld van hoe het vliegtuig eruit kan zien zie je hiernaast.

Wat houdt het bouwen van een eigen vliegtuig nu in? Om heel kort door de bocht te gaan, kun je het bouwen onderverdelen in 5 stappen:

Stap 1: Nadenken. Voordat je iets in elkaar kunt zetten, moet je weten hoe je het in elkaar moet zetten. Soms is de tekening niet helemaal duidelijk dus moet je kijken in andere tekeningen en goed lezen in de bouwbeschrijving.

Stap 2: Aftekenen. Alle gaatjes die geboord moeten worden, moeten worden afgetekend. Dit is een nauwkeurig karweitje omdat je natuurlijk alle popnagels wilt monteren en ook nog eens zo dat ze netjes in 1 lijn zitten en met een gelijke onderlinge afstand.

Stap 3: Boren. Na het aftekenen kunnen de gaten geboord worden. Er wordt altijd geboord met 2 [mm]. Daarna met 3.2 [mm] en, indien nodig, met 4 [mm]. De grote gaten worden dus in drie stappen geboord.

Stap 4: Ontbramen. De gaten zijn geboord en de delen zitten in principe aan elkaar maar dan komt de stap van alles weer uit elkaar halen en ontbramen. Ontbramen gebeurt met een grote boor en alles is handmatig. Duidelijk dat dit toch wel het minst leuke werkje is.

Stap 5: Poppen. Na regen komt zonneschijn, ook bij het bouwen. Na het ontbramen kan er gepopt worden en dat is het leukste werkje wat er is. Na alle werk kun je iets definitief vastzetten... het eindresultaat komt dichter bij.

Natuurlijk zijn er nog vele zijstappen maar deze vergen weinig werk en zijn het noemen niet waard.

 

Op onze pagina kunt u in detail lezen wat wij elke bouwdag uitvoeren en onze resultaten in beeld zien. Het bouwen is best veel werk maar het is ook leuk werk. En straks, als alles af is, komt natuurlijk de grootste voldoening: vliegen in je eigen vliegtuig!

Terug