Terug

20030408 - Beplating centerwing

vandaag: 3.5 uur - totaal: 311 uur

Het geraamte zit in elkaar. De volgende stap is de beplating aan de onderzijde van de centerwing.

We pakken onze onderplaat waar de gaten voor het landingsgestel al inzitten en leggen deze op het geraamte. We kijken een beetje op de tekeningen wat de bedoeling is en pakken de desbetreffende onderdelen erbij. 

De beschrijving is vrij complex (en dus ook de handelingen) dus we besteden veel tijd aan het uitzoekwerk. Sommige gaten mogen nu nog niet geboord worden, omdat nog andere delen gemonteerd moeten worden. De gaten moeten we dan in 1x boren. Bijvoorbeeld bij de verstevigingshoeken bij het landingsgestel.

We leggen de delen weer op de goede plaats om inzicht te krijgen in wat we moeten doen.

Na veel puzzelwerk zijn we er uit en kunnen de eerste gaten geboord worden. We zetten de onderste plaat eerst vast aan de achterzijde.

Vervolgens monteren we achterste versteviging aan de beplating (die we ook al een keer hadden voorbereid) voor de stevigheid. Nu kunnen we de ribben vastboren. Deze kunnen echter nog steeds iets bewegen, dus 1 persoon houdt de rib in de goede positie (de afgetekende hartlijn moet zichtbaar zijn door de voorgeboorde gaten), 1 persoon kijkt naar de hartlijn en de derde boort. Misschien een beetje omslachtig met drie personen, maar de ribben moeten absoluut goed zitten. Een tweede kans krijg je niet.

De achterkant van de ribben zit vast en het is de hoogste tijd om er een eind aan te breien. Volgende keer verder.

Terug

 

Commentaar: info@mijnvliegtuig.nl