Terug

20030123 - De stabilizer is klaar!

vandaag: 8 uur - totaal: 163 uur

Vandaag de laatste werkzaamheden aan de stabilizer. Hopenlijk zijn we vandaag klaar. Maar het moet geen haastklus worden, dus we zien wel.

De tip moet aan de achterzijde ook ondersteund worden. Daarvoor bevestigen we een ondersteuning (die we gisteren bijgevijld hadden) aan de buitenste ribben.

 

De tip wordt nu geheel ondersteund. De ondersteuning zorgt er ook voor dat je niet in de tip kunt kijken.

Om te zien of alles wel goed in elkaar gezet is, pakken we het hoogteroer en plaatsen deze achter de stabilizer, tussen de tips in. De speling is niet veel, maar voldoende om het hoogteroer vrij te laten bewegen.

We kunnen de tip dus ook aan de achterzijde vastleggen.

Om 12:00 was onze eerste bezoeker te plaatse. Hij zit er aan te denken om ook een Zodiac te bouwen, en wij kunnen hem op dit moment veel laten zien. Er wordt niet altijd een Zodiac gebouwd.

Na alles te hebben laten zien worden er nog enkele foto's genomen. Als tegenprestatie voor zijn bezoek belooft hij de registratieletters (PH-nogwat) kostenloos voor ons te maken. Een heel genereus gebaar waarvoor we hem dus alvast hartelijk danken. 

We gaan de achterzijde vastzetten. Omdat het in de hal dezelfde temperatuur is als buiten, is het kunststof vrij koud. Hierdoor is het wat moeilijk te boren. We zetten dat ook een kleine electrische verwarming gericht op de tips en na 5 minuten wachten gaat het boren stukken beter. De tip is nu helemaal vastgezet (boven, onder, links en rechts).

De onderkant van de tip loopt niet helemaal recht. Hierdoor steekt de tip iets naar binnen waardoor hij het hoogteroer kan raken. Dat is natuurlijk niet gewenst, dus moeten we schuren.

Na 1 minuut schuren zijn we blij dat we een aluminium kit hebben en geen kunststof kit. Wat een verschrikkelijke stofzooi komt er van af. Misschien is ZinkChromaat niet zo'n heel fijn spul, maar dit is minimaal zo schadelijk.

Maar goed, we zetten natuurlijk door en na 10 minuten stofhappen is de goede pasvorm bereikt. 

De laatste gaten in de stabilizer nog even ontbraamd (de gaten voor de tip bevestiging) en met de luchtspuit alle rommel uit de stabilizer gespoten.  

En dan kan het poppen beginnen. Er zitten veel gaten in en dus zijn we ook een uur bezig voordat we de bovenkant dicht hebben en de tips ook gepopt hebben. Zelfs met onze pneumatische tang is het een heel karwei. We hebben medelijden met de bouwers die alles met de hand moeten doen.

KLAAR!

En daar moet natuurlijk even een fotootje van gemaakt worden. Helaas moest 1 van ons naar Joop van den E. uit A., die zal het de volgende bouwavond  maar moeten bewonderen.

De volgende keer is het de elevator die aan de beurt is.

Terug

 

Commentaar: info@mijnvliegtuig.nl