Terug

20021116 - De tafel

vandaag: 8 uur - totaal: 14 uur

Een belangrijk onderdeel bij het bouwen van je eigen vliegtuig is een stabiele en rechte tafel. Alle delen van het vliegtuig moeten hier op worden uitgelijnd, dus daar moet wel wat aandacht aan besteed worden.

Na enig overleg hebben we besloten een stalen frame in elkaar te lassen met daarop een stevig werkblad.

Met de hulp van een paar behulpzame leveranciers (Jos en Rene bedankt) hebben we de onderdelen voor de tafel gekocht.

Omdat we alle drie beter kunnen vliegen dan lassen, werd de hulp ingeroepen van de familie. Het echte werk kan nu beginnen.

Eerst het frame horizontaal leggen en puntsgewijs vastzetten. Nu kunnen we nog een beetje stellen met het frame.

Het is nogal wat werk om alle delen op een goede (haakse) manier aan elkaar te lassen. Maar het werk vordert gestaag, mede door onze goede lasser. Op dit moment lijkt het meer een staalconstructie werkplaats dan een vliegtuigwerkplaats. 

De tafel begint vorm te krijgen. Er zit nog iets beweging in het frame, maar dat is geheel verdwenen als we het tafelblad erop schroeven.

Al toekijkend (van lassen hebben we geen verstand) wordt het een beetje fris in de werkplaats. Een beetje verwarming zou niet slecht zijn. 

Kijk, nu begint het er op te lijken. De hele constructie is gepuntlast en het ziet er goed uit.

De tafel is 4 meter lang en 1.5 meter breed. Op papier leek de tafel toch iets kleiner dan in het echt. Gelukkig hebben we ruimte genoeg in onze werkplaats.

De boog kan niet de hele dag gespannen staan. Tussentijds een kopje koffie in onze kantine is natuurlijk nooit weg.

Het eindresultaat. Het blad is erop geschroefd. In eerste instantie wilden we het blad in 1 stuk houden, maar 's morgens bij de timmerman bleek toch dat 4 meter best wel lang is....

Maar het resultaat mag er zijn. Om de 15 cm is het blad vastgezet aan het frame en we kunnen er met gemak een Boeing op bouwen.

We zijn klaar voor het echte werk!

Terug

 

Commentaar: info@mijnvliegtuig.nl